Landslagsfotboll på Friends Arena

Det är inte bara ishockey som spelas i Solna, utan även fotboll. Strax norr om Stockholm ligger fotbollslandslagets hemmaborg, den relativt nya arenan som har fått namnet Friends. Friends Arena har plats för 50 000 sittande åskådare när det är sport som hålls i arenan. När det är diverse artister och andra konserter som hålls i arenan kan arenan ta emot 65 000 platser, då är det med ståplatser inräknat. Arenan öppnade 2012 och kostnaden för hela bygget uppges vara ca 3 miljarder svenska kronor. Förutom landslaget spelar även AIK sina hemmamatcher på Friends Arena. Planstorleken är ungefär 105 x 68 meter och underlaget som alla matcher spelas på är naturligt gräs.

Den match som har publikrekord är den klassiska matchen då Sverige mötte England, den 14:e november 2012. Det var en träningslandskap som slutade 4 – 2 till Sverige och publiksiffran skrevs slutligen till 49 967. Zlatan Ibrahimovic gjorde alla Sveriges 4 mål och tystade alla kritiker som länge har kritiserat honom i England. Det fjärde och sista målet var en absolut delikatess och klassas som ett av tidernas snyggaste mål enligt många experter inom fotboll. Zlatan gjorde en bicykleta från ungefär 30 meters håll och det gav eko i hela fotbollsvärlden. Det gav även mersmak då matchen var den första för fotbollslandslaget på den nya arenan. På så vis gjorde Zlatan även Sveriges första mål på den nya arenan och skrev in sig i historieböckerna ännu en gång. Den 22:a mars 2013 spelades Sveriges första tävlingsmatch på Friends Arena, då Sverige mötte Irland i VM-kvalet och matchen slutade 0-0.

Publikrekordet för ett musikevenemang var då Bruce Springsteen and The E Street Band höll i sin konsert den 11:e maj 2013. Den totala publiksiffran skrevs då till 56 840.