Hockey på internationell nivå

Att få representera sin hemnation i ett världsmästerskap är en stor dröm för många ishockeyspelare. Detta kan ske i enstaka landskamper och mindre turneringar, men huvudsakligen i det årliga världsmästerskapet. VM i ishockey är ett evenemang som lockar publik från alla världens hörn och främst är det lag från Nordamerika och Europa som deltar. Dock har det vid ett par tillfällen hänt att länder som Kazakstan och Japan har kvalificerat sig.

Senat som detta skedde som ett delat event var i Frankrike och Tyskland. Ishockey VM 2017 hade Köln och Paris som värdstäder och upplägget såg ut som så att gruppspelen kördes parallellt i vardera stad. När det sedan var dags för slutspel spelade man semifinaler och final i Köln. Till slut var det Sverige som stod högst upp på prispallen efter en finalmatch mot Kanada.

Under åren har det gått väldigt bra för det svenska laget i VM-sammanhang. Flera gånger har man tagit hem medaljer och däribland ett flertal guld. Senast detta skedde var som sagt 2017, då spelen hölls i Tyskland och Frankrike. När det är dags för ishockey VM 2018 kommer spelen hållas i Köpenhamn och då räknar man med en stor mängd svenska supportrar på plats.

World Cup som ny turnering
Hockey VM spelas alltid under maj månad, vilket är samma period som Stanley Cup i NHL. Detta gör ofta att svenska spelare i den amerikanska ligan får stå över spel i Tre Kronor, om det inte är så att de redan har åkt ur serien. Detta gäller för samtliga landslag och därför har man var fjärde år turneringen World Cup, som är ett ytterligare världsmästerskap i sig. Det som skiljer sig ifrån det vanliga mästerskapet är att det här enbart är NHL-spelare som är med och spelar, vilket ger hockey i mycket högt tempo.